Vi i Luftig ønsker at du skal få den hjelpen du søker! Vi har derfor listet opp en del vanlige spørsmål vi får! Kontakt oss om du ikke finner svaret.
kontakt ossVentilasjonsfilter er designet for å fjerne skadelige partikler fra luften i hjemmet ditt, som støv, pollen, bakterier og forurensning.
Ventilasjonsfilter kan fjerne en rekke forskjellige partikler fra luften, men de kan ikke fjerne alle typer forurensning. For eksempel kan luftfiltre ikke fjerne giftige gasser eller radon. Men våre filter fjerner svevestøv og bakterier/virus.
Ja, oppvarming er én av de største strømkostnadene. Med et velfungerende ventilasjonsanlegg gjenvinnes 85% av varmen, som fører til lavere kostnader.
Ja, dette kan du gjøre med Klarna. Bare velg Bedrift istedenfor Privatperson på toppen i Klarna utsjekken så kan du legge inn organisasjonsnummer og betale slik du ønsker.
Hvis du betaler med kredittkort, blir beløpet trukket når kjøpet gjennomføres. Ved betaling med Vipps eller Klarna faktura/konto, blir du belastet når ordren sendes fra oss. Dersom du får manuell faktura fra oss (gjelder kun unntaksvis), er det 7 dagers betalingsfrist fra ordren registreres.
Dette er fordi Klarna kun håndterer og krever inn selve betalingen, og ikke mva. Dersom du har bestilt varer og trenger mva-underlag, kontakt oss på e-post hei@luftig.no for mva-spesifikasjon.
Når du velger faktura, blir det gjort en kredittvurdering. Det kan være flere grunner til at du får begrenset eller ingen kreditt hos Klarna. Av personvernhensyn har ikke vi tilgang til informasjon om dette. Du må derfor ta kontakt med Klarna kundeservice på tlf. 21 01 89 91 som kan svare på dette for deg.
Dette er valgfritt, og du kan trykke «hopp over» og betal med kort eller Vipps, men du vil da ikke kunne få faktura som betalingsalternaiv. Dette fordi det er Klarna som utsteder fakturaer og på den måten gir deg kreditt og må vite identiteten til bestilleren. Det er også for å beskytte deg fra at andre skal kunne handler i ditt navn med kreditt. Alle personopplysninger overføres sikkert til Klarna, og det som legges inn kan verken sees eller behandles av Luftig.no
Du kan betale med kort, Klarna eller Vipps. Med Klarna som betalingsmetode, kan du velge mellom kort, faktura eller delbetaling/konto. Når du betaler med kort, trekkes beløpet når du gjennomfører kjøpet. Alle kortbetalinger behandles av Klarna, som kontrollerer om kortet er godkjent. Hvis du velger faktura, får du denne på e-post når ordren sendes fra oss. Denne fakturaen har forfall 30 dager fra ordren er sendt fra oss. Med Vipps blir ordrebeløpet reservert hos Vipps, og beløpet trekkes når varene sendes fra oss.
Dette skyldes som regel en av to årsaker: Du kan ha satt et mellomrom (space) før eller etter postnummer, og da kommer ikke fraktalternativ opp. Ta bort mellomrom. Det kan også være at din nettleser ikke klarer å lese Klarnas programvare da nettleseren er utdatert eller ikke oppdatert på en stund. Det enkleste er å prøve i en annen nettleser, eller på en annen enhet (telefon, pc, nettbrett).
Ja, alle våre varer har gratis frakt.
Vi har gratis frakt til postkasse/boks (gjelder ikke alle produkter da de kan være for store) og til PostNord sine utleveringssteder. For pakke levert hjem på døren tar vi 99,-. Vi benytter kun pakker med sporing, det gjør at du kan følge dine varer fra vi har pakket og sendt den. Sporingspakker er vårt valg for da kan vi gi deg den service du ønsker når det gjelder levering, og du har en garanti hvis varene ikke dukker opp.
Dessverre har produsentene gjort dette litt avansert, vi skal prøve å forklare litt her.
Navnene på ventilasjonsanlegg er alltid satt opp med en produsent, det er alle som du ser HER.
Så bruker alle et produktnavn etter produsentnavn. Mangen produsenter har flere produktserier feks Systemair har en serie som heter "SAVE VTR", innenfor den serien har de mangen modeller basert på hvor store de er. Feks har Systemair "SAVE VTR 150" eller 200. Og etter det har de ofte også noen bokstaver som L eller R (høyre/venstre) eller andre bokstaver.
Noen maskiner har også blitt oppgraderte, så feks Systemair Save VTR 300 finnes en model før 2021 og en etter 2021, med forskjellige filter.
For å gjøre det enda litt mer komplisert så passer endel filter til flere maskiner hos samme produsent.
Vi skriver navnene på produktene slik; Produsent (Systemair), produktserie (VTR), nummer/størrelse (150 B) vi skriver alle maskinene de passer til med / mellom hver modell.
Men det er noen sikre måter å finne korrekt filter på;
Den enkleste metoden er å gå på bad og toaletter og se om du har en rund ventil i taket eller på veggen, da har du 95% sikkert ett ventilasjonsanlegg. Også alle boliger bygd etter 2010 har ventilasjonsanlegg, siden det da vart påbudt ved TEK10.
Du kan så se i kjeller, bod eller loft etter en stor metallboks med rør inn i, dette er da ditt ventilasjonsaggregat. Åpne det for å finne ut hva anlegg du har, eller se etter en bruksanvisning for å finne ute hvilket filter du trenger, eller ta kontakt med oss så hjelper vi deg.
Kullfilter først; for at kull skal kunne fjerne lukt må det ha en kontakttid med luften som er ca 0,5 sekunder, i ett ventilasjonsanlegg går luften igjennom veldig mye raskere en det. Og for å fjerne lukt over mer en 1-2 uker så trengs det veldig mye kull, 2 kg kull vil kunne holde i 6 mnd i ett vanlig hjemmeanlegget. Vi ønsker ikke å selge noe vi vet ikke vil fungere.
Pollenfilter; alle våre tilluftsfilter er EPM1 65%, pollen er faktisk større partikler en det PM1 er lagd for. PM1 er alle partikler opp til og med 1 μm (0,3 – 1 μm) – alt fra virus og nanopartikler til bileksos. PM2,5 er partikler opp til og med 2,5 μm (0,3 – 2,5 μm) – for eksempel bakterier, soppsporer og pollen. Så alle våre filter er det som noen kaller pollenfilter, vi kaller det “bedre luft inne en ute”.
Mange produsenter av ventilasjonsaggregater sier i sine manualer at du må bruke originale filter for å beholde garantien og reklamasjonsretten. Dette er ikke sant og ikke lovlig i henhold til konkurranseloven og markedsføringsloven. Så lenge filtrene er ISO-sertifiserte, kan de ikke nekte garanti eller reklamasjonsrett. Dette har også produsentene bekreftet for oss og sagt att de skal justere. Bare gi oss beskjed om dere skulle få problemer med dette så ordner vi det for dere.
Faktisk er våre filter bedre enn de originale fordi vi bare bruker filter som er EPM1 65% på tilluft, mens de “originale” ofte er EPM2,5 eller EPM1 55%, noe som ikke gir deg optimal luft inne.
Det er flere ulike metoder som kan brukes for å teste luftfiltre i henhold til ISO 16890-standarden. En vanlig metode involverer å trekke en kontrollert luftstrøm gjennom filteret, og måle hvor mye av en bestemt type partikler som blir fanget av filteret. Partiklene kan for eksempel være støv, bakterier eller pollen, og de blir vanligvis introdusert i luftstrømmen ved hjelp av en spesiell maskin som kalles en aerosolgenerator. Dette gir en indikasjon på hvilken klasse filteret tilhører i henhold til ISO 16890-standarden, og hvilken ytelse det har.
ISO 16890 er en internasjonal standard for klassifisering og ytelse-testing av luftfilter. Sertifisering betyr at et luftfilter har blitt testet og godkjent i henhold til denne standarden, noe som gir en indikasjon på hvor effektivt filteret er i å fjerne partikler fra luftstrømmen. Dette er viktig for å sikre at luftfilteret oppfyller visse kvalitetskrav og kan brukes i ulike typer luftbehandlingssystemer.
Ja, bare følg trinnene nedenfor:
1. Slå av ventilasjonsanlegget (du kan dra ut strømmen).
2. Finn døra/dekselet på ventilasjonsanlegget ditt. Det er vanligvis plassert foran eller på siden av enheten.
3. Åpne døra/dekselet ved å løsne låsemekanismen og løfte det av eller åpne det.
4. Ta ut de gamle filtrene og kast det på en miljøvennlig måte, våre filter er restavfall da det kun er plast og papp, men mangen levere glassfiberfilter som er spesialavfall.
5. Sett inn de nye filtrene. Pass på at det sitter godt på plass og at det ikke er noen luftlekkasjer.
6. Lukk anlegget og sikre det med låsemekanismen.
7. Slå på ventilasjonsanlegget og sjekk at det fungerer som det skal.
Hvis du er usikker på hvordan du skal bytte filter i ditt ventilasjonsanlegg, kan du kontakte oss for profesjonell for hjelp.
Filteret tettes av pollen, støv og insekter. Dette gjør at luftgjennomstrømningen igjennom filteret er like bra som vi ønsker. Når filteret har stått mer en 1 år, kan støvet som har samlet seg i filteret begynne og slippe igjennom.
Ja, det er et tilluftsfilter og et avtrekksfilter. Tilluftsfilteret har normalt en høyere filtreringsgrad en avtrekksfilteret, for å sikre inneluften. Noen få eldre anlegg har ikke avtrekksfilter, eller de har gjenbrukbare avtrekksfilter i aluminium, de kan du vaske i oppvaskmaskinen.
Det bør skiftes filtre to ganger i året. Filtre bør skiftes i mars/april og september/oktober. Vi følger pollensesongen for skifting av filtre, da filtrene tettes raskt av pollen.